2015. okt 28.

Az 5 legnépszerűbb jógairányzat

írta: YogaZona
Az 5 legnépszerűbb jógairányzat

Megszületett a nagy elhatározás: kipróbáljuk a jógát! Ilyenkor két lehetőségünk van: 1. vakul belevetjük magunkat a jógavilágba és random módon betérünk az első jógastúdióba (de ez esetben előfordulhat, hogy óra után sikítva menekülünk), vagy 2. előbb utánanézünk, hogy melyik jógairányzat mit tud, és ezután kiválasztjuk a legszimpatikusabbat. Ebben segítségünkre lehet a korábban már megosztott nagy jógastílus választó, illetve most közelebbről is szemügyre vesszük az 5 legnépszerűbb jógairányzatot.

1. Hatha jóga

Egy kis háttér story: A hatha jóga egyike a legősibb jógairányzatoknak, sok mai modern jógastílusnak ez adja az alapját. Indiában már évezredek óta gyakorolják, és úgy tartják, hogy a hatha jógát maga Siva isten találta ki, aki 84 ászanát osztott meg az emberekkel. Ezért is hívják az indiai kultúrában Sivát a Jóga urának. A szó 'ha' tagja a Napot jelöli, a 'tha' pedig a Holdat, ezen ellentétpárokat (illetve az ezekkel szimbolizáltakat) segít kiegyensúlyozni/feloldani a hatha jóga a gyakorlás során, melynek célja a szamádhi (megvilágosodás, tökéletes béke) elérése. Ha valaki szeretne elmélyülni a tradicionális forrásokban, akkor érdemes elolvasni Szvatmaráma Hatha jóga pradípika (=a hatha jóga lámpása) című művét. Ez a 15. sz. körül keletkezett iromány 4 részben foglalja össze a hatha jóga lényegét, földi halandó számára is teljesen olvasható terjedelemben.

siva_isten.jpg

A hatha egy statikus jógairányzat, az órák jellegzetessége, hogy az ászanákat hosszan tartják ki, legalább 8-12 légzésig kell benne maradni egy pózban. Így bőven van idő belelazulni a gyakorlatokba a légzésen keresztül, ugyanakkor az erőelemeknél ez is adja a kihívást: nem mindig könnyű kitartani ennyi ideig a testtartásokat. Persze ettől sem kell megijedni, mert ha már nem bírjuk, bármikor megpihenhetünk egy rövid időre, így kezdők számára is abszolút vállalható. Hatha jóga elemekből nagyon kímélő módon is fel lehet építeni egy jógaórát, így a legtöbb kismama, szenior, preventív vagy gerincjóga is tulajdonképpen hatha jóga. Az utóbbi években megjelentek a hatha dinamikus változatai is, amik dinamikus hatha vagy hatha flow néven ismertek, ezekben rövidebb ideig tartják ki a pózokat. Az órák felépítése változhat helyenként, de általában óra elején van egy rövid ráhangolódás, majd következnek az ászanák gyakorlása, végül pedig egy 5-15 perces relaxációval zárul savászanában (hanyatt fekvésben, csukott szemmel).

2. Iyengar jóga

Az Iyengar (ejtsd: ájengár) jóga szintén egy hatha alapú, statikus jógairányzat, megalapítója az indiai B.K.S. Iyengar (1918-2014) jógamester volt. Iyengar egész életét a jógatanításnak szentelte, ő maga még 96 évesen is gyakorolt. Iyengar a bölcs Sri T. Krishnamacharya tanítványa volt, 18 évesen kezdett el tanítani Indiában, ahol élete végéig folytatta munkásságát. Módszere Patandzsali Jóga Szútráira épít, így a jóga 8 ága erős szerepet játszik benne, a jógázás végcéljaként szintén az önmegvalósítást, az Istennel való egyesülést tekinti. 1966-ban jelent meg Jóga új megvilágításban című könyve, (amit számos másik követett), amely bejárta a világot és megismertette a Nyugattal is módszerét, amit első tanítványai nevezték el Iyengar jógának. 2004-ben az amerikai Time Magazine beválogatta Iyengart a 'világ 100 legbefolyásosabb embere' közé.

bks_iyengar.jpg

Az Iyengar jóga a biztonságos gyakorlásra és a precizitásra fókuszál. Ennek érdekében jó pár segédeszközzel találkozhatunk egy ilyen órán: szék, heveder, jógatégla, hengerpárna, ülőpárna, pad, fal - mind segítségünkre lehet. A segédeszközöknek köszönhetően a gyakorlás mindig az egyéni adottságokhoz és képességekhez igazodik, kezdők is bátran kipróbálhatják. Az óra itt is hasonlóképp épül fel, mintegy hatha óra és savászanás relaxációval zárul.

3. Bikram jóga

A bikram jógát az indiai Bikram Choudhury (1946- ) alapította meg, aki szintén a hatha jógát vette alapul. Bikram már gyerekként megismerkedett a jógával, emellett súlyemeléssel is foglalkozott. 18 évesen szétzúzta a térdét sportolás közben, így le kellett mondania az atléta karrierről. Orvosai azt mondták neki, hogy nem fog már járni, ekkor fordult a jógához segítségként. Gyógyulása inspirálta arra, hogy másoknak is segítsen a jóga eszköztárával, így kiválogatott 26 ászanát, amit univerzálisan alkalmazhatónak tartott sok problémára. 1973-ban kiköltözött az USA-ba, ahol felkapott jógatanár lett belőle.

bikram_choudhury.jpg

A bikram jóga egy hot típusú jóga, a jógatermet 38-40 fokra fűtik fel. A bikram sorozat kötött, a 90 perces órán mindig ugyanazt a 26 ászanából álló gyakorlatsort végzik el a tanítványok. A hot jógának nagy előnye, hogy a melegben gyorsabban lazulnak az izmok és a szalagok, így kisebb a sérülés veszélye. Emellett az izzadás igencsak fokozott (óra végén mintha egy vödör vizzel öntöttek volna le), ami segíti a szervezetet a méregtelenítésben. Az órákon jellemző, hogy a nők topban és rövidnadrágban vannak, a férfiak sokszor félmeztelenül gyakorolnak. Bikram maga is jellemzően egy szál fecskében tartja az órát! Kezdők szintén próbálkozhatnak ezzel az irányzattal, csak bírni kell hozzá a meleget.

4. Ashtanga jóga

Az ashtanga jóga is a hatha jógára építkezik, ám ez egy dinamikus irányzat. Megalapítója az indiai Sri K. Pattabhi Jois (1915-2009) volt, aki egész életében a jógával foglalkozott. Érdekesség, hogy mestere ugyanaz a Krishnamacharya volt, mint Iyengarnak. Az 'ashtanga' szó jelentése 8 ág, ami Patandzsali Jóga Szútráiból ismert 8 ágat jelenti, így ez az irányzat is végcélként az önmegvalósítást tekinti. Az ashtanga jóga bölcsője az indiai Mysoreban található, ide látogatnak el a világ minden tájáról az ashtangások, hogy elmélyítsék tudásukat. 

pattabhi_jois_1.jpg

Az ashtanga jógában fix gyakorlatsorok vannak, és legfontosabb jellemzője, hogy a gyakorlók a mozgást a légzés ritmusára végzik (vinyasa), miközben kontrollálják az energetikai zárakat a testben (bandhák), illetve tekintetüket (dristi) minden ászanában egy meghatározott pontra irányítják. Az ászanákat többnyire 5 légzésig kell kitartani és nincsen szünet közöttük, ezáltal a gyakorlás áramlásszerűvé (flow) válik. Az órán egy rövid nyitó mantrával hangolódnak rá gyakorlásra, majd befejezésül a relaxáció után elmondják a záró mantrát, mintegy keretbe foglalva a gyakorlást.

3 sorozat létezik: az első sorozat a 'Yoga chikitsa', azaz Jógaterápia, melynek célja a test megerősítése és méregtelenítése (a név becsapós, mert terápiás célja ellenére, nem mondhatjuk könnyűnek a sorozatot). A második sorozat a 'Nadi Sodhana', az Idegrendszer megtisztítása, illetve a harmadik, haladó sorozat 'Sthira Bhaga', a Szent Stabilitás. Tradicionálisan a sorozatok egymásra épülnek, és a gyakorlók csak akkor haladhatnak tovább egy sorozattal, ha mesterük már alkalmasnak tartja őket rá. Így van, hogy valaki egész életében csak az első sorozatot gyakorolja. Persze sok helyen kevésbé veszik komolyan a tradíciót, és vegyítve gyakorolják a pózokat az egyes sorozatokból. Bevállalós kezdőknek ajánlott inkább.

5. Vinyasa Flow

A vinyasa flow (ejtsd: vinyásza fló) az ashtangához hasonlóan egy dinamikus irányzat. Egy kötetlen, modern stílus, ami sok más irányzatból vesz elemeket, és a sorozatoknak csak a jógatanár kreativitása szabhat határt. Jellemzően itt is 5 légzésig tartják ki a pózokat, a mozgás a légzés ritmusát követi, így igazi áramlásszerű élményt ad. Egy óra lehet könnyed, átmozgató jellegű illetve komoly állóképességet igénylő is, ezért mindig érdemes az adott jógatanárnál érdeklődni, hogy mire számítsunk. 

vinyasa_flow_hatrahajlitas.jpg

Ez volt tehát az 5 legnépszerűbb jógairányzat, az itthoni jógastúdiók kínálata alapján. Természetesen ezeken kívül még rengeteg stílus létezik, hiszen a jóga tárháza jóformán határtalan. Annyi a dolgunk csupán, hogy megtaláljuk az igényeiknek és céljainknak megfelelő irányzatot. Persze minden körültekintés ellenére azért előfordulhat, hogy úgy jársz, mint én az első jógaórámon, de a puding próbája az evés, úgyhogy matracra fel!

Angalét Zsuzsa

Szólj hozzá

megvilágosodás önmegvalósítás ászana hatha bikram ashtanga iyengar vinyasa flow mi a jóga Pattabhi Jois jógairányzat B.K.S. Iyengar Siva Bikram Choudhury