2016. júl 02.

Mit jelent a NAMASTE?

írta: YogaZona
Mit jelent a NAMASTE?

Namaste a jógában és a világban

A jóga nyugati civilizációban történő elterjedésével egyre többet hallani nálunk is a 'namaste' (ejtsd: námászté) kifejezést. Legtöbbször jógaórán találkozunk vele, de amióta a jóga már nem csak egy ősi spirituális tudomány, hanem trend és divat is, azóta namaste-t biggyesztenek blogbejegyzések végére, FB esemény meghívókban is fel-feltűnik és extrém esetekben a veteményesben kapáló nagymama száján is kicsúszik. De mit is jelent a namaste szó? Ennek járunk most utána.

A namaste egy köszöntési forma, amit Indiában a mai napig használnak. Két ember találkozásakor összeteszik kezüket a mellkasuk - egész pontosan a szív csakra - előtt és szemüket lehunyva, fejükkel vagy felsőtestükkel meghajolva üdvözlik egymást. Indiában a kultúra része ez az üdvözlés, ezért nem mindig hangzik el maga a 'namaste' szó, mindenki számára egyértelmű a gesztus, szavak nélkül is. A szó szanszkrit eredetű, 'namah'+'te' összetételből áll, ahol a 'namah' annyit tesz meghajolni, tiszteletet adni a 'te' pedig arra vonatkozik, hogy neked vagy előtted. Tehát szó szerint azt jelenti, 'Meghajlok neked.' - azaz meghajlok előtted vagy tiszteletemet adom neked. Ez a 'meghajlás' azonban egy igazán mély, spirituális tartalommal bír, nem összehasonlítható például azzal, amikor a a királynő előtt meghajolnak alattvalói a protokoll szerint.

namaste-hands.jpg

A namaste pontos megértéséhez ismernünk kell a indiai világ egy fontos alapfelfogását. Indiában úgy tartják, hogy mindenki szívében ott lakozik egy isteni, magasabb rendű, örökkévaló lélek, ami minőségében megegyezik az Univerzummal / Teremtő erővel / Istennel - ki hogy hívja. Ez az isteni szikra mindenkiben azonos és ugyanúgy megtalálható fiatalban és idősben, mint szegényben és gazdagban, boldogban és boldogtalanban. 

A namaste igazi jelentése tehát: 'Üdvözlöm a benned lakozó Isten(i)t' - szeretettel, őszintén, tiszeteletteljesen. Az isteni szikra ugyanolyan mindenkiben, így lesz mindenki egy nagy egység része. Tehát amikor azt mondom Katinak, hogy namaste, akkor ez az üdvözlés nem Kati státuszának, társadalmi szerepeinek, testének, Katiról bennem kialakult képnek szól, hanem Kati egó mögött megpihenő önvalójának. Namaste tehát leegyszerűsítve az, amikor egy lélek üdvözöl egy másik lelket. 

anjali_mudra.jpg

A namaste gesztus lehetőséget teremt arra is, hogy jógaórán a tanár és a diák jobban összekapcsolódjon energetikailag, egymásra hangolódjanak, hátrahagyva akár csak egy pillanatra is az egók teremtette illúziókat. A namaste köszöntés ideális esetben keretbe foglalhatja a jógaórát, de jellemzően az óra végén hangzik el, mert akkorra a gondolatok már lecsendesedtek, megnyugodtak az elmék és a jógateremben egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb légkör alakul ki, ami nyitottabb a befogadásra.

A namaste tehát egy nagyon egyszerű, mégis mély és tartalmas gesztus, amit legkönnyebben jógaórákon gyakorolható. Érdemes megfigyelni milyen töltéssel bír ez a mozdulat, ha már ismerjük igazi jelentését. Így hát nincs is más hátra, mint hogy:

Matracra fel!

Angalét Zsú

www.yogazona.hu

 

 

 

Szólj hozzá

namaste