2016. júl 02.

Mit jelent a NAMASTE?

írta: YogaZona
Mit jelent a NAMASTE?

Namaste a jógában és a világban

A jóga nyugati civilizációban történő elterjedésével egyre többet hallani nálunk is a 'namaste' (ejtsd: námászté) kifejezést. Legtöbbször jógaórán találkozunk vele , de amióta a jóga már nem csak egy ősi spirituális tudomány, hanem trend és divat is, azóta namaste-t biggyesztenek blogbejegyzések végére, FB esemény meghívókban is fel-feltűnik és extrém esetekben a veteményesben kapáló nagymama száján is kicsúszik. De mit is jelent a namaste szó? Ennek járunk most utána.

A namaste egy köszöntési forma , amit Indiában a mai napig használnak. Két ember találkozásakor összeteszik kezüket a mellkasuk - egész pontosan a szív csakra - előtt és szemüket lehunyva, fejükkel vagy felsőtestükkel meghajolva üdvözlik ...

Tovább Szólj hozzá

namaste

2015. nov 05.

A jóga 5 pozitív hatása

írta: YogaZona
A jóga 5 pozitív hatása

Amit a teljesen kezdők is megtapasztalnak

Korábbi bejegyzésből már tudhatjuk, hogy a jóga sokkal több, mint fél lábon mutatványozni a matracon. De azért valljuk be, a többségünk nem a megvilágosodás reményében tér be először egy jógastúdióba. Elsődleges célunk általában ennél sokkal prózaibb: a stressz levezetése, feltöltődés vagy épp a méregtelenítés. De az biztos, hogy már az első jógaóra számtalan pozitív élménnyel kecsegtet. Íme ezek közül a jóga 5 legfontosabb jótékony hatása, amit a 0 km-es jógázó is megtapasztalhat.

...

Tovább Szólj hozzá

méregtelenítés emésztés jóga stresszoldás gerinc alakformálás mi a jóga a jóga jótékony hatásai

2015. okt 28.

Az 5 legnépszerűbb jógairányzat

írta: YogaZona
Az 5 legnépszerűbb jógairányzat

Megszületett a nagy elhatározás: kipróbáljuk a jógát! Ilyenkor két lehetőségünk van: 1. vakul belevetjük magunkat a jógavilágba és random módon betérünk az első jógastúdióba (de ez esetben előfordulhat, hogy óra után sikítva menekülünk), vagy 2. előbb utánanézünk, hogy melyik jógairányzat mit tud, és ezután kiválasztjuk a legszimpatikusabbat. Ebben segítségünkre lehet a korábban már megosztott nagy jógastílus választó , illetve most közelebbről is szemügyre vesszük az 5 legnépszerűbb jógairányzatot.

...

Tovább Szólj hozzá

megvilágosodás önmegvalósítás ászana hatha bikram ashtanga iyengar vinyasa flow mi a jóga Pattabhi Jois jógairányzat B.K.S. Iyengar Siva Bikram Choudhury

2015. okt 20.

Ha esetleg azt gondoltad, a jóga egyenlő a jógapózok gyakorlásával

írta: YogaZona
Ha esetleg azt gondoltad, a jóga egyenlő a jógapózok gyakorlásával

A jóga 8 ága

Jógázunk, hetente többször. Már ismerjük valamennyire az ászanákat, nem kerekedik ki a szemünk a szanszkrit nevek hallatán és elkezdtük megtapasztalni a jóga testre gyakorolt jótékony hatását. Jól megveregetjük a vállunkat, hogy mekkora királyak vagyunk, hogy elmentünk az első jógaórára, na meg utána a másodikra is:) Sokakban ilyenkor alakul ki az igény, hogy jobban megértsék a jóga mélyebb szintjet. Katalizátor lehet egy könyv, egy workshop, egy elcsípett beszélgetés az öltözőben, amire felfigyelünk. És akkor el kezd dolgozni az emberi kíváncsiság, hogy mi a jóga valójában.

...

Tovább Szólj hozzá

megvilágosodás Patandzsali spirituális út mi a jóga a jóga 8 ága Jóga-szútra jóga filozófia ha esetleg azt gondoltad a joga egyenlo a jogapozok gyakorlasaval

2015. okt 09.

A 3 leggyakoribb kifogás, amiért nem jógázunk

írta: YogaZona
A 3 leggyakoribb kifogás, amiért nem jógázunk

Összegyűjtöttem nektek, hogy milyen kifogásokkal találkozom, amikor arról kérdezek valakit, hogy jógázott-e már valaha? A paletta igen széles, ezért most csak a 3 legjellemzőbbet emelném ki.

No, lássuk is miről van szó!

...

Tovább Szólj hozzá

batman hajlékonyság kifogás ászana meditatív dinamikus jóga statikus jóga mi a jóga nőknek való

2015. okt 09.

Jóga Level3 - a jóga, mint életmód

írta: YogaZona
Jóga Level3 - a jóga, mint életmód

Jóga - Annyit kapsz, amennyit beleteszel - 3.rész

Nézzük most azokat, akik kitartóan és tudatosan jógáznak nap, mint nap! Van egy olyan jógás réteg, akik nemcsak a matracon ’jógáznak’, hanem a mindennapjaikat is a jógatanításoknak megfelelően próbálják élni. Őket nem lezüllött hippiként kell elképzelni, akik az aluljárókban kéregetnek, vagy akik eldugott kis tanyán folytatnak öko gazdálkodást. (Na jó, ezutóbbi esetén biztos vannak ilyen szerencsések is.) Teljesen hétköznapi emberek az irodából, a pékségből, a benzinkútról. Van, akinek ki van varrva a testet szanszkrit szövegekkel meg Ohm szimbólummal, ami árulkodó lehet, de ugye tudjuk, hogy minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár. (Remélem másban is ilyen mély nyomokat hagyott az általános iskolai biológia óra.)

...

Tovább Szólj hozzá

jóga ahimsza spirituális út mi a jóga jóga mint életmód

2015. okt 09.

Jóga Level2 - a spirituálisan ébredők

írta: YogaZona
Jóga Level2 - a spirituálisan ébredők

Jóga - Annyit kapsz, amennyit beleteszel - 2.rész

A rendszeresen sportjógázók előbb-utóbb találkoznak olyan emberekkel, könyvekkel vagy tanfolyamokkal, akik vagy amik már magasabb szinten foglalkoznak a jógával. Ilyenkor van, aki szintén megfertőződik és egyre kíváncsibb lesz, szeretne minél többet meg tudni róla. Miután elmélyülnek az információ rengetegben, rájönnek, hogy milyen keveset is tudtak addig valójában.

...

Tovább Szólj hozzá

jóga spirituális út mi a jóga a jóga 8 ága Pattabhi Jois jóga filozófia

2015. okt 09.

Jóga Level1 - a jóga, mint sport

írta: YogaZona
Jóga Level1 - a jóga, mint sport

Jóga - Annyit kapsz, amennyit beleteszel - 1.rész

Már egy ideje próbálom megfogalmazni mit jelent a jóga, de minél többet járatom az agyamat rajta, annál inkább világosabbá válik, hogy a jógát nem lehet beleerőszakolni egy kétsoros definícióba. Olyan ez, mint mikor arra keressük a választ, hogy ’Mi a boldogság?’ – de nincs két olyan ember, aki ugyanúgy írná le ezt a fogalmat, mert mindenkinek mást jelent. Ugyanez a helyzet a jógával.
...

Tovább Szólj hozzá

méregtelenítés jóga stresszoldás alakformálás mi a jóga jóga mint sport